Endast Sverige svenska intressen har

Vad gör man när man har en psykopat på ena sidan, och antingen en narcissist eller en status-quo-ivrande räv på andra?

Tja, du kan ju blunda och hoppas att status quo vinner, att den kraften är stark nog att lyckas hålla emot oundvikliga samhällsförändringar och att inget egentligen förändras inom de närmsta 20 åren – för då slipper du fatta beslut. Det blir nästa generations problem. Eller så ser man till att kunna sitt eget land utan och innan, realistiskt, och skaffar förmågan att nyttja sina styrkor. För styrkor har vi i precis lika hög grad som vi de facto har ett strategiskt läge. Att hantera detta med optimala resultat för svenska medborgare kräver dock en internationellt mer savvy person än en gammal metallare. Avsaknaden av internationell privatskolning i svenska politikerhuset är definitivt inte ett av våra styrkekort…

Vad kan vi vanliga medborgare då hoppas på? För det första att de ofta betydligt mer realistiska högre tjänstemännen i för riket centrala myndigheter får hantera de svåra frågorna fritt utan för många politiska nypor. Det funkar rätt bra för de länder som inte har kunnat bilda regering på flera månader, när folk får rå sig själva och naturliga drivkrafter bygger landet. Vi kan också hoppas att ledande politiker på både regerings- som oppositionssidan har lite basic människokunskap. Här följer lite tips:

Hur hanterar man psykopaten? Well, det första du måste veta är att du inte hanterar honom. Du håller distans och skademinimerar. Skickar vid behov fram något annan att göra ditt jobb. Går du i clinch så kommer du förlora, för mig veterligen har vi i Sverige varken en psykopat i ledningen, eller ekonomiskt tillräckligt starka kort för att matcha, båda vilka vore nödvändiga för att vinna en styrkekamp. Så håll låg profil. För vad du inte heller kan göra är försöka förhandla på jämbördig nivå. Spela spel, och du förlorar för du kan inte förutse, och spel är till större nöje för motparten än för dig i detta läge.

Narcissisten kan du däremot förutse. Vad ligger i denne persons personliga intressen? Var har han sina affärer? Vad kan jag sälja som denne kan uppleva ett behov av? Vem är hans kompisar, vilka är hans föredragna kompisar och hur blir jag viktig för dem? Och sedan säljer man sina kort dyrare än vad man tror sig kunna, allt går med att klappa medhårs. Sitter dessutom narcissisten med så pass starka kort att han kan matcha psykopatens, så för all del, lägg fokus på dem, men välj först kort till dem som ligger utanför ditt eget lands gränser. Oerhört viktigt, för du vill inte bli en bricka dem emellan. Blir du däremot tilldelad räven, så hjälper det inte att stryka medhårs för att sälja in dina starka kort. Då krävs det back-up-plan i form av hela alfabetet. Ha det på plats INNAN det blir allvar. Och lita inte på räven, lika lite som på den förstnämnda. Allt är säljbart om än att räven kan vara något mer förutsägbar. Därför är det av yttersta vikt att se sitt läge utefter rävens perspektiv, kunna sin förhandlingsteknik och vara beredd på alla allianser, annars är ditt lands intressen snart inte dina egna att skydda.

Jag är inte avundsjuk på de som sitter med uppgiften att positionera Sverige inför kommande skiften i världen, för vi är oavsett vad vi tycker inne i ett skifte. I skiften finns stora möjligheter, men förmågan att nyttja dem uppkommer endast om man är villig att ta steget ut och omvärdera gamla sanningar och ordningar.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s