Tio saker för att förändra landet

Enkla svar på svåra frågor – finns det? Nej, men ibland kan det vara av värde att vara väldigt tydlig, och enkel, i sina målbeskrivningar. Därför tänkte jag ge er tio enkla svar på de saker jag vill åstadkomma med en riksdagsplats. En del förvånar inte, en del kommer de som sitter med slitgörat i departementens praktik anse tar väldigt lång tid och kräver en hel del internt arbete. Och så är det. Men så satsar jag inte på att leverera några få dagsländor och politiska reklampelare, utan ett genomgripande förändringsarbete som ska hålla i decennier.

#1 BRÅ’s rapport visar med all tydlighet att den migrationspolitik vi har haft kommer leda till mycket hög brottsnivå i decennier – om vi inte inför mycket rappa skarpa åtgärder. En sådan åtgärd är värnplikt och civilplikt. En plikt som ska omfatta alla i åldrarna 16 till 25. Med en variant för de med uppehållstillstånd. Inklusive kvinnor. Unga män utan förebilder och en väl etablerad familj behöver få strukturen och fostran från annat håll. Vad bättre än hederlig samhällsbyggande och etikskapande plikt för landet – tillsammans med alla de som har trygghet och stabilitet med sig från början

#2 Nolltolerans mot bortförande av flickor och pojkar på uppfostransresor, omskärelse eller tvångsäktenskap. Endast ett tjugotal barn har hittills haft nytta av lagen som ger kommunerna möjlighet att identifiera risker och ge utreseförbud. Tusentals barn försvinner, inga fall är okända av skola och socialtjänst. Kan vi lägga resurser på nolltolerans mot självmord och trafikolyckor, så kan landets alla kommuner se till att ha ett aktivt arbete igång för att identifiera dessa barn. Det ska inte vara valfritt utan följas upp av Socialstyrelsen.

#3 Kapa 80% av Arbetsförmedlingens budget. Av de 93,5 miljarder skattekronor Arbetsförmedlingen prognosticerar använda sig av under 2021 är det egentligen bara runt 20 som är deras grunduppdrag. Resten kan lika gärna hanteras av a-kassorna själva, den privata rekryteringsbranschen samt att en stor del av det Arbetsförmedlingen gör, gör också kommunerna. Dvs ett betydande dubbelarbete eftersom Arbetsförmedlingen inte levererar lokala arbetsmarknadsinsatser och tillräckliga krav gällande nyanländas utgång i arbete. Även med fördelning av överblivna miljarder så finns utrymme för skattesänkning. Det är inte så komplicerat egentligen, men jag kan förklara mer i ett särskilt blogginlägg.

#4 Reformen med två års etableringsstöd genom Migrationsverkets och AF’s försorg måste upphöra omedelbart och åter förläggas till kommunerna. Se #3.

#5 Skärp kraven för att bli medborgare och ställ kravet att vara medborgare för ett antal chefstjänster och befattningar i myndighetssverige. Varför? Det är uppenbart. Men det kräver två val emellan, så det borde varit genomdrivet redan nu innan -22.

#6 Kommunalisera Försäkringkassan. Nej, jag skojar lite, för att få din uppmärksamhet. Men Norge har en fantastisk modell som skulle göra att en tredjedel av landets mottagare av försörjningsstöd inte skulle behöva försörjningsstöd. Det kanske handlar om tio miljoner för en liten kommun, men blir miljardbelopp på rikets 290 kommuner. Enkelt framlagt: Norges lösning är att utbetalningssystemen är nationella, (och därmed finns som bonus ingen möjlighet att fuska) – men handläggningen sker kommunalt. Socialtjänst, Försäkringskassa och Arbetsförmedling för icke reguljärt arbetsföra (se punkt #3 igen) – de sitter alla i samma hus och i samma team. Den som behöver stöd får träffa en person. Resten sköts bakom kulisserna. Smidigt, tryggt, enkelt. Och bättre beslut direkt istället för fem överklagningar för att handläggaren inte har träffat individen och istället kräver tio utredningar inom sjukvården i onödan.

#7 Basindustri och elnät med kärnkraft och vattenkraft. Inga subventioner – inga straffbeskattningar.

#8 Bensin, diesel, tallolja, el… inga subventioner, inga straffskatter. Individuell persontrafik ska vara en självklarhet för alla, det är grundläggande för att en barnfamilj ska slippa stressa ihjäl sig och istället lägga tiden på att laga god mat och göra läxorna tillsammans.

#9 Höghastighetståg till miljardbelopp genom sista resterna av skånsk orörd natur. Nej. Se punkt #8. Och lägg till mer flyg.

#10 Skatt och avgifter ska ha en tydlig destination. Det ska vara möjligt att utkräva ansvar för hanteringen av skattemedel. Om en kommun tar ut en avgift för ett miljöarbete eller renovering av avloppsrör, så ska dessa medel fonderas till ändamålet. Inte gå rakt in i en stor budget. Likadant för elnäten. Likadant för arbetsgivaravgifter. Likadant för socialförsäkringssystemets skatteposter och avgifter. Återigen en punkt som förtjänar en egen uppsats. Men ni förstår poängen. Ansvarsutkrävande.

Lämna en kommentar